The majority of Ukrainians do not know English / Більшість українців не володіє іноземними мовами

Більшість українців не володіє іноземними мовами

Згідно результатів он-лайн дослідження TNS, 89% опитаних респондентів вивчали англійську мову, однак лише 18% володіють нею на рівні вище середнього. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляє Громадська ініціативаУкраїна Speaking.

Порівняно з країнами Європи Україна відстає у готовності громадян спілкуватися іноземною мовою. Дані Євробарометра “Європейці та їхні мови” показують, що більше половини жителів країн ЄС знають щонайменше дві мови, а 38% європейців вільно володіють англійською.

Найкраще, за даними EF English Proficiency Index, серед європейських країн англійську знають у Швеції (70,94% населення), Нідерландах (70,58%) та Данії (70,05%).

Однією з цілей мовної політики ЄС є оволодіння кожним європейським громадянином двома іноземними мовами на додаток до їх рідної мови.

«Українці, у свою чергу, розуміють необхідність знати мови – 2/3 респондентів запевнили, що планують їх вивчати. Найбільш популярною серед іноземних мов є англійська – її планує вивчати половина опитаних, а 97% хотіли б щоб її вивчали діти», - зазначають вУкраїна Speaking.

“Левова частка українців не володіють найважливішим інструментом інтеграції в європейське співтовариство - іноземними мовами. Сьогодні вперше за багато років перші особи України, президент, прем'єр-міністр більшість членів уряду і парламенту, так чи інакше, володіють іноземними мовами. Але цього мало. Знання іноземної мови має стати нормою для всіх громадян,” – коментує результати дослідження народний депутат та засновник ініціативи GoGlobal Мустафа Найєм.

Знання іноземних мов відкриває людям низку нових можливостей. Більше половини респондентів вважають, що іноземна мова може забезпечити для них та їхніх дітей можливість вільного спілкування з іншими людьми. Водночас 43% вважають, що знання іноземної дозволяє отримати більш оплачувану роботу в Україні.

В Україні знання іноземної мови все частіше стає однією із обов’язкових вимог при прийомі на роботу. За даними рекрутингового порталу rabota.ua, у 12% вакансій, розміщених на сайті, зазначено вимогу знання англійської мови.

Вже на початку наступного року в рамках національної програми вивчення та популяризації іноземних мов Україна Speaking ініціатива GoGlobal реалізують соціальну інформаційну кампанію, метою якої буде стимулювання українців до вивчення іноземних мов. Для забезпечення інструментів вивчення мов буде створена веб-сайт, що акумулюватиме можливості платного та безкоштовного вивчення іноземних мов, розмовних клубів, кіносеансів мовою оригіналу, стажувань за кордоном тощо.

Крім того, вже зараз ініціатива GoGlobal спільно з Британською Радою в Україні реалізує проект “Вчителі англійської – агенти змін”, метою якого є перекваліфікація вчителів англійської мови.

Довідка

Дослідження проводилося компанією TNS для Національної ради реформ. Опитування проводилось методом он-лайн опитування з 27.11.2015 – 02.12.2015. Географія дослідження - вся Україна (крім АРК), міське населення, чоловіки і жінки у віці 18-55 років. Вибірка 1000 респондентів, квотна за статтю, віком, регіоном і розміром населеного пункту. Рівень володіння іноземною мовою оцінювався за шкалою від 1 (володію на елементарному рівні) до 10 (володію досконало). Рівень володіння розділявся ініціативою GoGlobal з такими критеріями: рівень нижче середнього: від 1 до 5, середній рівень: 5-7, вище середнього рівня 7-10.

Кiлькiсть переглядiв: 278

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Дата останньої зміни 18 Квітня 2016

Фотогалерея